Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Szöveges feladat matekból

Főoldal » Középiskola » Matematika
952
Két falu a folyó egy egyenes szakaszának ugyanazon oldalán fekszik 3,9 km illetve 6 km távolságra a folyótól. A folyón átívelő híd mindkét falutól 6,5 km távolságra van. Milyen messze van egymástól a két falu?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
A jelölésekhez mellékeltem ábrát. A H pontban van a híd, A és B pedig a falvak.

Pitagorasz-tétel a derékszögű háromszögekre:
`y=sqrt(6.5^2-3.9^2)=sqrt(27.04)=5.2`
`z=sqrt(6.5^2-6^2)=sqrt(6.25)=2.5`

Ha az A pontból húzunk egy párhuzamost a folyóval, akkor kapunk még egy derékszögű háromszöget, erre is írjunk fel egy Pitagorasz-tételt:
`x=sqrt((y+z)^2+(6-3.9)^2)=sqrt(7.7^2+2.1^2)=sqrt(63.7)~~7.98km`

--------------------

Másik lehetőség:

A két derékszögű háromszögből fejezzük ki a szögeket:
`alpha=arcsin(3.9/6.5)~~36.87°`
`beta=arcsin(6/6.5)~~67.38°`

És írjunk fel egy koszinusztételt az ABH háromszögre:
`gamma=180°-alpha-beta~~75.75°`
`x^2=6.5^2+6.5^2-2*6.5*6.5*cos gamma=84.5(1-cos gamma)=63.7`
`x=sqrt(63.7)~~7.98km`
0