Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek

Főoldal » Középiskola » Matematika
334
Az ADB haromszog hiányzó oldalát kell kiszámolni.
Az a kerdesem ezt csak pitagorasz tétellel lehetséges?
Vagy egy egyszerű koszinusz képlettel ki lehet igazából számolni amihez kellene a szög csak azt nem tudom, hogy a 70 fokot ugye ketté "szakitja" a háromszög atfogoja es nem tudom eldonteni mennyi resze a 70 foknak tartozik az ADB haromszoghoz, de ha csak is kizárólag pirtagorasszal lehet negoldani valaki letudná vezetni hogyan?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
Szia!

Szögekkel, valamelyik szögfüggvényt használva is ki lehet számolni, de egyszerűbb Pitagorasz-tétellel számolni a BT szakaszt, így: BT=x legyen, így x²+5,64²=6², azaz x²=36-31,8096= 4,1904, gyököt vonva x=√4,1904=2,05 fog kijönni, s mivel az AT=12, ezért a hiányzó oldala a trapéznak → AB=12+2,05=14,05 lesz! :)

Üdv.: Ármós Csaba Db.-ből (48 éves, matekos-kémiás segítő)
1

Az átló hossza pedig a következő:

BD²=AB²+AD² képletből, ismét Pitagorasz-tétellel → BD²=14,05²+5,64²=229,2121, gyökvonással BD=√229,2121=15,14 lesz! :)
0