Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Csapadékos titrálás

Főoldal » Középiskola » Kémia
407
Sziasztok, tudnátok ebben segíteni?

10,00 g szennyezett kálium-nitrát minta kálium-klorid-tartalmát csapadékos titrálással határoztuk meg. Ehhez a mintát 100,0 cm3 vízben feloldottuk, majd 25,00 cm3-es részleteit 0,01011 mol/dm3-es AgNO3-mérőoldattal megtitráltuk. Az átlagos fogyás 6,05 cm3-nek adódott. Hány w% szennyezést tartalmazott a minta?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Szia Emese!

10 g mintában legyen "x" gramm a KCl mennyisége!
100 cm³ oldatban lesz x gramm, akkor 25,0 cm³ részletben (0,25·x) gramm.
1 mol ezüstiont 1 mol kloridion semlegesít, emiatt : (0,25·x) g KCl az (0,25x/74,55) mol KCl, ami ugyanennyi kloridion, kiszámolva az osztással ez (0,00335345·x) mol Cl-, ezért ennyi volt az ezüstion mennyisége is mol-ban → s mivel tudjuk a fogyást, ki tudjuk számolni ez pontosan mennyi mol volt (6,05/1000)·0,01011 mol = 6,11655· 10-⁵ mol ) , felírjuk az egyenletet:

0,00335345·x= 0,0000611655 , ebből pedig "x"-re adódik → x=0,01824 g KCl, ez volt a 10 g mintában, s ha 10 g 100% , akkor a 0,01824 g az 0,1824 %, közelítőleg tehát 0,182 % szennyezés (KCl) volt a mintában jelen! :)

Remélem tudtam segíteni!
Üdv.: Ármós Csaba Debrecenből (48 éves)
0