Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek egyenlet

Főoldal » Általános iskola » Matematika
2334
Anya palacsintát sütött. Először Peti jott haza es evett 6 palacsintát. Utána Kati érkezett, aki megette a maradék egyharmadát. Apa 3-mal több palacsintát evett, mint Kati. Igy anyának végül 2 palacsinta maradt. Hány palacsintát sütött anya összesen?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Anya `x` palacsintát sütött.
Peti megevett 6-ot, így maradt `x-6`.
Kati megette ennek a maradéknak a harmadát, azaz `1/3(x-6)`-ot.
Végül apa megevett ennél hárommal többet, azaz `1/3(x-6)+3`-at.

Tehát a maradék: `x-(6+1/3(x-6)+1/3(x-6)+3)=2`.

Oldjuk meg az egyenletet:
`x-6-1/3(x-6)-1/3(x-6)-3=2`
`x-6-1/3x+2-1/3x+2-3=2`
`1/3x-5=2`
`1/3x=7`
`x=21`

Tehát anya 21 palacsintát sütött.
0