Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sürgős kérlek

Főoldal » Középiskola » Fizika
558
Ki hallja hamarabb a koncert hangjait a zenekartól d1=10m távolságra ülő személy vagy a d2=500km re levő rádióhallgató ? Tudjuk hogy a hang sebessége V=340 m/s a rádióhullámok terjedési sebessege v=300000 km/s. Levezetesselfizika
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Itt csak a `t=s/v` összefüggést kell használni. A 10 méterre ülő személyhez hangsebességgel érkezik meg a hang: `(10m)/(340m/s)~~0.0294s`. Az 500 kilométerre ülő személyhez fénysebességgel érkezik meg a hang, rádióhullámok formájában: `(500km)/(300000(km)/s)~~0.0017s`. Tehát elvileg a rádióhallgató hallja meg hamarabb a hangot.

(Bár azt hozzátenném, hogy ez nagyon nem valósághű feladat. Egyrészt nem veszi figyelembe, hogy a rádió valószínűleg nincs a hallgató füléhez ragasztva, tehát a valóságban ott is kellene a hangsebességgel számolni. Ráadásul mire a hangból rádióhullám lesz, elég sok elektronikai rendszeren megy keresztül a jel, ahol bőven szenved annyi késleltetést, hogy a kiszámolt eredmény már ne legyen igaz.)
0