Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek feladatom

Főoldal » Középiskola » Matematika
426
Melyik az a szám, amelyiket 7-tel osztva a maradék 2; 15-tel osztva a maradék 6? Tudjuk továbbá, hogy az első hányados úgy aránylik a másodikhoz, mint 7 : 3.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
`{(a = 7 * b + 2),
(a = 15 * c + 6),
(b / c = 7 / 3):}`

`b / c : 7 / 3 = x / x`
`b = 7 * x`
`c = 3 * x`

`a = 7 * b + 2 = 7 * (7 * x) + 2 = 49 * x + 2`

`a = 15 * c + 6 = 15 * (3 * x) + 6 = 45 * x + 6`

`49 * x + 2 = 45 * x + 6`
`49 * x - 45 * x = 6 - 2`
`4 * x = 4`
`x = 4 // 4 = 1`

`b = 7 * x = 7 * 1 = 7`

`c = 3 * x = 3 * 1 = 3`

`a = 7 * b + 2 = 7 * 7 + 2 = 49 + 2 = color(red)51`

Ellenőrzés:
`a // 7 = 51 // 7 = 7, \ "maradék" \ 2`
`a // 15 = 51 // 15 = 3, \ "maradék" \ 6`
0