Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek házi feladatom

Főoldal » Középiskola » Matematika
402
Három szám összege 100. Ha az elsőt elosztjuk a másodikkal, a hányados 5, a maradék 1 lesz; ha a harmadikat osztjuk az elsővel, ugyanaz a hányados és a maradék is, mint az előbb. Melyek a számok?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
`{(a + b + c = 100),
(a = 5 * b + 1),
(c = 5 * a + 1):}`

`a + b + c = 100`
`a + b + (5 * a + 1) = 100`
`(5 * b + 1) + b + (5 * (5 * b + 1) + 1) = 100`
`5 * b + 1 + b + 25 * b + 5 + 1 = 100`
`31 * b + 7 = 100`
`31 * b = 100 - 7`
`b = 93 // 31 = color(red)3`

`a = 5 * b + 1 = 5 * 3 + 1 = 15 + 1 = color(red)16`

`c = 5 * a + 1 = 5 * 16 + 1 = 80 + 1 = color(red)81`

Ellenőrzés:
`a + b + c = 16 + 3 + 81 = 100`
0