Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Szöveges feladat egyenlettel megoldva

Főoldal » Általános iskola » Matematika
473
Segítsen valaki légy szíves, ezt a a szöveges feladatot egyenlettel leírva megoldani, a megoldás 120 lesz de nem tudom úgy leírni ahogy kellene. Köszönöm szépen.

A hatodikosak meglátogatták az idősek otthonának lakóit . Julcsi, Zita, Dorka muffinnal kedveskedtek. A muffinok harmadát J
ulcsi 45%-át Zita sütötte. Dorka 26 darab habos-málnás muffinja is nagy sikert aratott. Hány sütit vittek a lányok összesen?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Egyszerű: összesen `x` sütit vittek.

`{(j + z + d = x),
(j = x * 1 / 3),
(z = x * 45 / 100):}`

`j + z + d = x`
`d = x - j - z`
`d = x - (x * 1 / 3) - (x * 45 / 100)`
`d = (300 * x) / 300 - (100 * x) / 300 - (135 * x) / 300`
`d = (300 * x - 100 * x - 135 * x) / 300`
`d = (65 * x) / 300`
`x * 65 / 300 = 26`
`x * 65 = 26 * 300`
`x = 7800 / 65 = color(red)120`

`j = x * 1 / 3 = 120 * 1 / 3 = 40`
`z = x * 45 / 100 = 120 * 45 / 100 = 54`

Ellenőrzés:
`j + z + d = 40 + 54 + 26 = 120`
0