Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika - nyomás

Főoldal » Középiskola » Fizika
422
Másodpercenként 2,4 · 10^23 oxigénmolekula ütközik egy 12,0 cm2 területű sík
fallal. A molekulák falra merőleges sebességkomponensének átlagos nagysága 260 m/s.
Mekkora a falra ható nyomás? (Az oxigéngáz moláris tömege 32 g/mol, az Avogadroállandó 6,0 · 10^23 mol−1.)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Az oxigénmolekula tömege: `"m"="M"/"N"_"A"=(32*10^-3 \ ("kg")/"mol")/(6*10^23 \ "mol"^-1)="5,33" *10^-26 \ "kg"`

A molekulák által átadott impulzus: `"F"=2*"m"*"v"*"n"=2*"5,33"*10^-26 \ "kg"*260 \ "m"/"s"*"2,4"*10^23 \ 1/"s"="6,65" \ "N"`

A falra ható nyomás: `"P"="F"/"A"=("6,65" \ "N")/(12*10^-4 \ "m"^2)=color(red)("5.542" \ "Pa")`


A feladatot fehér színnel oldottam meg amennyiben megoldásnak jelölöd a válaszom elérhetővé teszem számodra a megoldást. Egyéb esetben természetesen nem áll módomban közzétenni. Előre is köszönöm :)
Módosítva: 2 éve
0