Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek SOS!

Főoldal » Középiskola » Matematika
347
A megoldás kiszámítását is kérném hozzá, előre is köszönöm.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
a)
Minden oszlopban összeadod a számokat, az összeget megszorzod az oszlopfejlécben lévő számmal, majd az egészet összeadod.

`0 * (160 + 121 + 54 + 9 + 6 + 1) +`
`1 * (103 + 58 + 15 + 3 + 3 + 0) +`
`2 * (61 + 11 + 3 + 1 + 1 + 1) +`
`3 * (8 + 4 + 2 + 1 + 1 + 0) +`
`4 * (5 + 1 + 2 + 0 + 1 +0) +`
`5 * (0 + 1 + 2 + 1 + 1 + 0) = color(red)447`


b)
Minden sorban összeadod a számokat és amelyiknek a legnagyobb az összege, a sor fejlécbeli szám mutassa hány lány van a legtöbb családban. Az összeadásból kizárod azokat a családokat ahol 2-nél kevesebb (0 fiú + 0 lány vagy 0 fiú + 1 lány vagy 1 fiú + 0 lány) gyerek van.

    • 0 lány: `61 + 8 + 5 + 0 =74`
    • 1 lány: `58 + 11 + 4 + 1 + 1 = 75`
    • `color(red)2` lány: `54 + 15 + 3 + 2 + 2 + 2 = color(green)78`
    • 3 lány: `9 + 3 + 1 + 1 + 0 + 1 = 15`
    • 4 lány: `6 + 4 + 1 + 1 + 1 + 0 = 13`
    • 5 lány: `1 + 0 + 1 + 0 + 0 + 0 = 2`


c)
Minden átlóban összeadod az azonos gyerekszámú (például 4 gyerek: 0 fiú + 4 lány vagy 1 fiú + 3 lány vagy 2 fiú + 2 lány vagy 3 fiú + 1 lány vagy 4 fiú + 0 lány) családok számát. Az összeadásból kizárod azokat a családokat ahol 4-nél kevesebb gyerek van.

    • 4 gyerek: `5 + 4 + 3 + 3 + 6 = 21`
    • 5 gyerek: `0 + 1 + 2 + 1 + 3 + 1 = 8`
    • 6 gyerek: `1 + 2 + 1 + 1 + 0 = 5`
    • 7 gyerek: `2 + 0 + 1 + 1 = 4`
    • 8 gyerek: `1 + 1 + 0 = 2`
    • 9 gyerek: `0 + 0 = 0`
    • 10 gyerek: `0 = 0`

`{:("gyerekek száma a családban", 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10),
("gyakoriság", 21, 8, 5, 4, 2, 0, 0):}`

Támogatott családok száma a gyakoriságok összege:
`21 + 8 + 5 + 4 + 2 + 0 + 0 = color(red)40`

Támogatott gyereke száma a gyakoriságok és gyerekszámok szorzatának az összege:
`21 * 4 + 8 * 5 + 5 * 6 + 4 * 7 + 2 * 8 + 0 * 9 + 0 * 10 = color(red)198`
Módosítva: 2 éve
0