Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek SOS!

Főoldal » Középiskola » Matematika
316
A megoldás kiszámítását is kérném hozzá, előre is köszönöm.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Ez egy találgatós feladat. Aminek az eredmény meg kell feleljen:
    • 9 darab szám
• az összegük 16 (az átlagot tört formájában adták meg, `16/9` ahol az nevező pont a darab szám, tehát a számláló pont az összeg)
    • a legkisebb szám 1 (a feladat említi a jelenlétét, illetve azt is, hogy a 0-kat már kizárták)
    • a legnagyobb szám 3 (legkisebb + terjedelem = 1 + 2 = 3)
    • a növekvő sorba állított számok közt a középső 2 (a medián)
    • a legtöbb szám 1 (a módusz)

Vázoljuk mink van eddig:
`1 + color(silver)x + color(silver)x + color(silver)x + 2 + color(silver)x + color(silver)x + color(silver)x + 3 ~~ 6`

Próbáljuk meddig tölthetjük fel a jobb oldali x-ek helyét a legnagyobb számmal:
`1 + color(silver)x + color(silver)x + color(silver)x + 2 + color(orange)3 + color(orange)3 + color(orange)3 + 3 ~~ 15`
Ez nem lesz jó, mert a bal oldali x-ek helyére legalább 3 darab 1-et kell írjunk, de azokkal az összeg már 18 lenne, az meg sok.

Töltsük fel a bal oldali x-ek helyét a legkisebb számmal és kiegyensúlyozásként csökkentsük az összeget 2-vel. A jobb oldali x-ek helyére csak 2-t vagy 3-at írhatunk, tehát minden értéket csak 1-el csökkenthetünk. Tehát az összeg 2-vel csökkentését csak úgy érhetjük el, hogy 2 darab 3-ast kicserélünk 2-esre:
`color(red)1 + color(red)1 + color(red)1 + color(red)1 + color(red)2 + color(red)2 + color(red)2 + color(red)3 + color(red)3 = 16`
Módosítva: 2 éve
0