Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Novella elemzés

72
Érettségire készülok! A novella elemezés gyakorlásával bajlódok, találtam róla videókat YouTube-on amik sokat segítettek.

Azt ajánlják, hogy a bevezetésbe a költőről irjunk és a mű keletkezésének idejéről mi volt arra a korra jellemző amikor a mű íródott.

A szerkezet be azt javasolják, hogy múlt, jelen, jövő időbe szintén a koltorol kell irni es a befejezes reszben is.

De az a problémám, hogy pl: a 2023 erettsegibe Szabó Magda-Ezüstgolyó című műve volt az erettsegibe datumkent 2002 szerepel.
Szabó Magda nem olyan imert író nem tudnék rola semmit 2002 rol meg mit mondjak el irodalom szempontjabol szinten semmit.

Attol felek ismeretlen írót kapok de egyebkent pl:Lázár Ervinről sem tudok smmit.

Valaki vagy ha esetleg lenne it egy pedagógus aki tudna segíteni, hogy bevezetesbe, szerkezetbe, befejezesbe mit irjak ha ismeretlen az író meg amelyik evben irtak a művet nem tudok semmi infót.
Leglabb annyit amire kapok pár pontot.
Köszönöm előre aki segít.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Irodalom

Válaszok

2
Szia! Ezeket a szempontokat érdemes követni.
Szerző
Novella fogalma
Cím(nyelvtanilag, típusa)
Tartalom(lényegesebb mozzanatok, történések össze foglalása kb 5 mondatban)
Szerkezet(bonyodalom kiindulása, tetőpont, vegkifejlet, megoldás)
Helyszín
Idő(mikor játszódik, mikor kezdődik, mennyi ideig tart az esemény)
Elbeszélő, narrátor(hogy beszél: 1 szám 3 személy vagy 1 szám 1 személy, Elbeszélő stílusa:tárgyilagos objektív, szubjektív, atmoszféra teremtő)
1

A novella alapján megfogalmazhatod, hogy milyen témák foglalkoztatták az írót. (pl. igazságkeresés, hazaszeretet, kötődés), kulcszsavak, amelyek eszedbe jutnak a történetről.

Ha tudod a történelmi korokat, legfontosabb évszámokat , eseményeket, társadalmi hatásokat, akkor körvonalazhatod, hogy abban az időben mi minden volt jellemző.

Gondolattársítást is javaslok. Ha emlékeztet a történet, a cím, a stílus, egyik szereplő vagy valamely motívum, visszatérő elem, írhatsz arról is.

Tárgyalhatsz részletesebben a szereplők jellemzéséről, megnyilvánulásairól, amiket idézni is lehet párat.

Fontos, hogy keress párhuzamokat, hasonlóságokat olyan témákkal, amelyeket jól ismersz, így valószínűleg egyszerűbb lesz az elemzés.

Befejezésben mindenképp írj a történet mondanivalójáról, tanulságáról. Milyen hatást akarhatott kiváltani az olvasóból az író, és mi a személyes véleményed a történetről és a szereplők konfliktusairól, bonyodalmairól.
1