Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kúp felszíne

Főoldal » Középiskola » Matematika
842
A forgáskúp magassága egyenlő az alapkörének átmérőjével.A kúp térfogata 1000cm. Mekkora a felszíne?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Ha az alapkör sugara r, akkor átmérője 2r, így a testmagasság is 2r hosszú. Az adatok szerint a kúp térfogata=alapterület*testmagasság/3 = (r²*π)*2r/3 = 2r³π/3, ennek kell 1000-nek lennie:

2r³π/3 = 1000, ennek megoldása r=~7,816, tehát az alapkör sugara 7,816 cm, a testmagasság 2*7,816=15,632 cm hosszú.

A felszínt az r²*π+r*π*a képlet adja, azonban a még hiányzik. Tudjuk, hogy a sugár, a testmagasság és az alkotó egy derékszögű háromszöget alkotnak, ahol az alkotó az átfogó, így ezt az egyenletet tudjuk felírni:

r² + (2r)² = a², r értéke adott, így a=~17,477 cm. Így már minden adott a felszín kiszámításához.
1