Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matematika.SOS

Főoldal » Középiskola » Matematika
394
Egy térkép méretaránya 1:500. A térképen a derékszögű háromszög befogói 6cm és 8cm.
a,: Mekkorák a háromszög oldalai a valóságban méterben kifejezve?
b,: Mekkora a háromszög területe a térképen illetve a valóságban?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Matematika SOS
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
a.)
Legyen az `a=6 \ cm` és `b=8 \ cm` valamint a hiányzó oldal a `c=?`.

Az `a` oldal a valóságban: `a=6/(1/500)=3.000 \ cm=color(red)(30 \ m)`

A `b` oldal a valóságban: `b=8/(1/500)=4.000 \ cm=color(red)(40 \ m)`

A `c` oldal a valóságban: `c=sqrt(a^2+b^2)=sqrt(30^2+40^2)=color(red)(50 \ m)`



b.)
`"T"_"térkép"=(a_"térkép"*b_"térkép")/2=(6*8)/2=color(red)(24 \ cm^2)`

`"T"_"valóság"=(a_"valóság"*b_"valóság")/2=(30*40)/2=color(red)(600 \ m^2)`


A feladatot fehér színnel oldottam meg amennyiben megoldásnak jelölöd a válaszom elérhetővé teszem számodra a megoldást. Egyéb esetben természetesen nem áll módomban közzétenni. Előre is köszönöm :)
Módosítva: 2 éve
0