Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matematika.SOS

Főoldal » Középiskola » Matematika
361
Egyenlő szárú háromszög alapjai 12dm, szàrai 16dm-esek.
a,: Milyen hosszuak a középvonalak?
b,: Mekkora távolságra van a háromszög súlypontja az alaptól?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Matematika
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
a.)
Az alappal párhuzamos középvonal hossza egyenlő az alap hosszának felével. Tehát `"ED"="AB"/2=12/2=color(red)(6 \ "dm")`

Majd kiszámoljuk a háromszög magasságát: `"m"=sqrt("CB"^2-("AB"/2)^2)=sqrt(16^2-(12/2)^2)="14,83" \ "dm"`


`"EF"="DF"=sqrt(("ED"/2)^2+("m"/2)^2)=sqrt((6/2)^2+(("14,83")/2)^2)=color(red)(8 \ "dm")`



b.)
A súlypont a magasság `1/3`-ánálhelyezkedik el tehát az alap és a súlypont távolsága `"SF"=1/3*"m"=1/3*"14,83"=color(red)("4,94" \ "dm")`


Az ábrát a linkre kattintva eléred: https://www.geogebra.org/calculator/mdxx2dwh


A feladatot fehér színnel oldottam meg amennyiben megoldásnak jelölöd a válaszom elérhetővé teszem számodra a megoldást. Egyéb esetben természetesen nem áll módomban közzétenni. Előre is köszönöm :)
Módosítva: 2 éve
0