Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Hogyan kell ábrázolható alakra hozni ezeket a trigonometrikus függvényeket?

Főoldal » Középiskola » Matematika
667
Órán nem igazán értettem, és meg szeretném érteni. Szerintem be kell szorozni  2 ·1/ 2  -vel.
A feladat: cos(x)-sin(x)
Másik: sin(x)1/ 2 +cos(x)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
egyenlet, függvény, trigonometria
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
A feladat, hogy hozzuk egyszerűbb alakra ezt:
`cosx-sinx`

Tegyük, amit tanácsoltál, és szorozzuk be `sqrt2*1/sqrt2`-vel. Ez a szorzat természetesen 1, tehát a kifejezés értékét nem rontjuk el. A második tényezőt pedig vigyük is be a zárójelbe:
`sqrt2*1/sqrt2(cosx-sinx)=sqrt2*(1/sqrt2 cosx-1/sqrt2 sinx)`

És mindezt azért tettük, mert tudjuk, hogy `1/sqrt2=sin(pi/4)=cos(pi/4)`. Írjuk is ezt be a kifejezésbe:
`sqrt2*(sin(pi/4) cosx-cos(pi/4) sinx)`

A zárójelen belül felismerhetjük a `sin alpha cos beta -cos alpha sin beta=sin(alpha-beta)` addíciós tételt. Alkalmazzuk:
`sqrt(2)sin(pi/4-x)`

Ezzel már lényegében készen vagyunk, de még egy kicsit szépíthetjük, ha kihasználjuk, hogy a szinusz páratlan függvény:
`-sqrt(2)sin(x-pi/4)`

----------------------------

A másiknak az eredménye viszont elég csúnya: `sin(x)1/sqrt2+cosx~~sqrt(6)/2cos(x-0.615)`

Biztosan jól írtad le a feladatot?
1

Tehát a második feladat helyesen:
`sqrt(3)sin(x)+cos(x)`

Ezt most `2*1/2`-del szorozzuk be:
`2*(sqrt(3)/2sin(x)+1/2cos(x))`

Használjuk ki, hogy `cos(pi/6)=sqrt(3)/2` és `sin(pi/6)=1/2`:
`2*(cos(pi/6)sin(x)+sin(pi/6)cos(x))`

A zárójelen belül most a `sin alpha cos beta +cos alpha sin beta=sin(alpha+beta)` addíciós tételt kell használnunk:
`2sin(x+pi/6)`

És kész.
1