Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Tömeg% számítás az utolsó kérdésre(1/4 ) szeretnék segítséget kérni

Főoldal » Általános iskola » Kémia
470
1/1Egy 300 g 24 tömeg%-os oldatot két egyenlő részre osztunk. (ketté öntjük)
a) Hány gramm oldott anyag volt az eredeti oldatban?

b) Hány gramm oldószer volt az eredeti oldatban?

c) Hány gramm lesz az így kapott két oldat külön-külön?

1/2, Az így kapott egyik oldatot vízzel úgy hígítjuk, hogy az oldat összesen 400 g tömegű legyen.

a) Hány tömegszázalékos lett így az oldat?

b) Hány gramm vizet öntöttünk hozzá?

c) Hány gramm oldószer van most az oldatban?

1/3, Az eredeti oldat másik felét töményítjük/bepároljuk, vagyis vizet forralunk el belőle. A keletkezett oldat 100 g tömegű lett.

a) Hány tömegszázalékos lett így az oldat?

b) Hány gramm vizet forraltunk ki belőle?

c) Hány gramm oldószer van most az oldatban?

1/4 A 2. és a 3. feladatban keletkező oldatokat összeöntjük.

a, Hány gramm lesz az így kapott oldat ?
b, Hány tömegszázalékos lett így az oldat?
c, Hány gramm oldott anyag van az oldatban?
d, Hány gramm oldószer van az oldatban?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Kémia

Válaszok

1
Szia!

Megoldások:
1/1-re: a; pont → 300·0,24= 72 g volt az eredeti oldatban az oldott anyag
b; pont → (300-72)=228 g volt az eredeti oldatban az oldószer.
c; pont → 150-150 gramm lesz a két különálló oldat mennyisége.

1/2-re: a; pont → 150 g különálló oldatban volt 36 g oldott anyag, most 400 g oldatban lesz 36 g oldott anyag, ezért a tömeg% a következő lesz: (100/400)×36= 9 tömeg%-os lesz a hígítás után az oldat!
b; pont → (400-150)= 250 g vizet öntöttünk hozzá.
c; pont → (400-36)= 364 g lesz az oldószer mennyisége a víz hozzáadása után.

1/3-ra: a; pont → 100 g oldatban lett 36 gramm oldott anyag (a 150 g helyett, mert bepároltuk), így ez 36 tömeg%-os oldatot takar.
b; pont → (150-100)= 50 g vizet forraltunk ki a másik különálló oldatból.
c; pont → (100-36)= 64 g oldószer lett az elpárologtatás után keletkező oldatban.

1/4-re: a; pont → (400+100)=500 g oldatban lesz (2·36)= 72 g oldott anyag , ezért az elegy 500 gramm.
b; pont → (100/500)×72= 14,4 tömeg%-os lett az összeöntés után a képződött elegy.
c; pont → 72 gramm oldott anyag van benne (lásd az a;-nál).
d; pont → (500-72)= 428 g oldószer lett az elegyítés után keletkező oldatban! :)

Üdv.: Ármós Csaba Debrecenből (48 éves, matekos-kémiás segítő)
0