Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Esetleg tudja valaki

Főoldal » Általános iskola » Matematika
558
Oldjuk meg 2/x-3/y=1 egyenletet az egész számok halmazán
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Hozzáadunk az egyenlethez 3/y-t: 2/x = 1+(3/y)
Osztjuk 2-vel: 1/x = (1+(3/y))/2
Végül reciprokot veszünk: x = 2/(1+(3/y))

A törtet alakítsuk át:

2/(1+(3/y)) = 2/((y/y)+(3/y)) = 2/((y+3)/y) = 2*(y/(y+3)) = (2y)/(y+3) = (2y+6-6)/(y+3) =

= (2y+6)/(y+3) - 6/(y+3) = 2 - 6/(y+3)

Ez csak úgy lehet egész, hogyha 6/(y+3) egész, tehát y+3 lehetséges értékei: -6, -3, -2, -1, 1, 2, 3, 6.

Innen be tudod fejezni?
0