Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Egyszerű választás

Főoldal » Középiskola » Fizika
639
Sziasztok!Tudnátok nekem kérlek segíteni a következő 2 feladatban?
1. A geostacionárius pálya sugarának kiszámításához milyen adatokra van szükségünk?
A, a Föld tömege, a műhold tömege, a Föld forgásának a periódusideje
B, a Föld tömege, a műhold tömege, a Föld sugara
C, a Föld tömege, a Föld forgásának a periódusideje
D, a Föld tömege, a Föld sugra

2. A padlótól h magasságban azonos nagyságú függőleges sebességgel eldobunk 2 testet , az egyiket felfelé, a másikat lefelé. Melyik ér a padlóra nagyobb sebességgel, ha a közegellenállástól eltekintünk?
A, a lefelé dobott
B, a felfelé dobott
C, a két sebesség azonos
D, a h magasságtól függ
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
1.)
A `T` keringési idejű, `R` sugarú körpályán az `m_m` tömegű műholdra ható centripetális erő:
`m_m omega^2 R=m_m (4pi^2)/T^2 R`

Ezt természetesen a gravitációs erő szolgáltatja, azaz:
`gamma (m_F*m_m)/R^2=m_m (4pi^2)/T^2 R`

ahol `gamma` a gravitációs állandó, `m_F` pedig a Föld tömege. Rendezve a pályasugárra:
`R=root3(gamma/(4pi^2) T^2 m_F)`

Ez a kifejezés a konstansokon kívül láthatóan a keringési időtől és a Föld tömegétől függ, tehát a C válasz a helyes.

2.)
Az eldobás pillanatában a magasságuk és sebességük azonos, tehát a helyzeti és mozgási energiájuk is. Mindkét esetben ez az energia alakul végül teljes egészében mozgási energiává, tehát a sebességük azonos lesz, azaz a C válasz a helyes.
0