Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek

Főoldal » Középiskola » Matematika
362
A 3325x4 számban milyen számjegyek kerüljön az x helyére,hogy osztható legyen 18-cal.válaszát indokolja !
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
oszhatóság, oszhatóságszabály
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Ugye egy szám akkor osztható 2-vel, ha az utolsó számjegye 0, 2, 4, 6 vagy 8. A 3325x4 szám esetében az utolsó számjegy 4 tehát ez a feltétel adott.

Valamint tudjuk, hogy egy szám akkor osztható 9-cel, ha számjegyeinek összege osztható 9-cel.

A 3325x4 számjegyeinek összege `3+3+2+5+x+4=>3+3+2+5+4=17+x`

Az x számjegyet úgy kell választani, hogy 17+x osztható legyen 9-cel.

Tehát:
`17+1=18` osztható 9-el.

`17+2=19` nem osztható 9-el.

`17+3=20` nem osztható 9-el.

`17+4=21` nem osztható 9-el.

`17+5=22` nem osztható 9-el.

`17+6=23` nem osztható 9-el.

és stb.....

Tehát csak az `color(red)(x=1)` megoldás.


A feladatot fehér színnel oldottam meg amennyiben megoldásnak jelölöd a válaszom elérhetővé teszem számodra a megoldást. Egyéb esetben természetesen nem áll módomban közzétenni. Előre is köszönöm :)
Módosítva: 2 éve
0