Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Határozza meg az f(x)=ln(x2+6) függvény 5y-2x=10 egyenessel párhuzamos érintőjének az egyenletét!

Főoldal » Felsőoktatás » Matematika
1233
....
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Matematika

Válaszok

1
Rendezzük át az egyenes egyenletét:

y = (2/5)x +2, ennek az egyenesnek a meredeksége 2/5.

Deriváljuk a logaritmusfüggvényt:

(ln(x²+6))' = 1/(x²+6) * (x²+6)' = 1/(x²+6) * 2x = (2x)/(x²+6), ennek kell 2/5-nek lennie:

(2x)/(x²+6) = 2/5, ezt könnyedén meg tudjuk oldani, megoldásai: x=2 és x=3.

Ha x=2, akkor akkor a függvényérték ln(2²+6)=ln(10), tehát a (2;ln(10)) pontba kell húznunk a 2/5 meredekségű egyenest. Mivel y=mx+b alakban keressük az egyenes egyenletét, ezért ide csak be kell helyettesítenünk, és b marad egyedül ismeretlen:

ln(10) = (2/5)*2 +b, ennek megoldása b=ln(10)-4/5, tehát a lineáris függvény:

y=(2/5)x +ln(10)-4/5, ezt át lehet rendezni egyenes egyenlete alakra, ha nagyon szeretnénk;
5y-2x = 5*ln(10)-4

Ha x=3, azt ezek alapján meg tudod csinálni?
Módosítva: 8 éve
0