Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek házi

Főoldal » Középiskola » Matematika
348
Elvileg egyenletrendszerekkel megoldani. Ha tudnátok segíteni, nagyon segítene :D!

1. Vera hétfőn megkapta a heti zsebpénzét. Rögtön elköltötte a pénz felét és
még 100 Ft-ot. Kedden elköltötte a maradék pénz felét és 100 Ft-ot. Szerdán
és csütörtökön is a maradék pénz felét és 100 Ft-ot költött. Péntekre egy vasa
sem maradt. Mennyi zsebpénzt kap Vera hetente?

2. Egy kétjegyű szám számjegyeinek összege 11. Ha a két számjegyet felcseréljük,
kilenccel nagyobb számot kapunk. Melyik ez a szám?

3. Egy kétjegyű szám második számjegye eggyel nagyobb, mint az első számjegye.
Ha felcseréljük a számjegyeket, az eredeti szám kétszeresénél 47-tel
kisebb számot kapunk. Melyik ez a kétjegyű szám?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matek, Egyenletrendszerek
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Szió!

A megoldások:
1. feladat: Hétfőn maradt Verának x-(x/2+100)=(x/2-100) Ft-ja, kedden maradt (x/2-100)-(x/4-50+100)=(x/4-150) Ft-ja, szerdán megmaradt (x/4-150)-(x/8-75+100)=(x/8-175) Ft-ja, csütörtökön pedig maradt (x/8-175)-(x/16-87,5+100)=(x/16-187,5) Ft-ja maradt, ami éppen 0 Ft-tal egyenlő, így felírható → x/16=187,5, melyből szorzással x=3000 Ft, hétfőn eredetileg tehát ennyi pénze volt még!

2. feladat: a+b=11, de (10b+a)=(10a+b)-9, azaz a másodikból 9=9a-9b, tehát innen 1=a-b, ezért → (a-1)=(11-a) miatt a=6 adódik. Ebből pedig b=(11-6)=5 adódik. Az eredeti kétjegyű szám a 65 volt!

3. feladat: b=(a+1) az egyik egyenlet, és 2·(10a+(a+1))-47= (10·(a+1)+a) a másik, utóbbiból → (22·a-45)=(11·a+10) miatt 11·a=55 egyenletből a=5 adódik. Ekkor viszont b=(5+1)=6 jön ki. Így az eredeti kétjegyű szám az 56 volt! :)

Remélem tudtam segíteni az egyenletekkel! :)
Üdv.: Ármós Csaba segítő Debrecenből (48 éves, kémiás-matekos)
0