Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek feladat

Főoldal » Középiskola » Matematika
438
határozzuk meg a p paraméter értékét úgy, hogy az adott egyenletű egyenes és kör érintse egymást.
a)
k:(x+2)²×(y-3)²=8
e:y=px+1

b)
k:x²+y²-6x+4y+9=0
e:y=x+p

előre is köszönöm a segítséget ^^
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Behelyettesítjük a kör egyenletébe az egyenes egyenletét:

`(x+2)^2+(px+1-3)^2=8`

`x^2+4x+4+p^2x^2-4px+4=8`

`(p^2+1)*x^2+(4-4p)*x+8=8`

`(p^2+1)*x^2+(4-4p)*x=0`

Ahol a diszkrimináns nulla, ott érinti a kört az egyenes.

Mivel c=0 (hiányos másodfokú egyenlet), így a b=0 esetben lesz nulla a diszkrimináns.

4-4p=0 `to` p=1



2,

`x^2+(x+p)^2-6x+4(x+p)+9=0`

`2x^2+(2p-2)x+p^2+4p+9=0`

D=0 `to` `(2p-2)^2-4*2*(p^2+4p+9)=0`

`4p^2-8p+4-8p^2-32p-72=0`

`-4p^2-40p-68=0`

`p^2+10p+17=0`

`p_1` = `-5-root()(8)`

`p_2` = `-5+root()(8)`
0