Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Függvény ábrázolása és jellemzése

Főoldal » Középiskola » Matematika
861
g(x)=3(x+3)²-3
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
A függvény képe: http://www.wolframalpha.com/input/?i=3*(x%2B3)%5E2-3

Magát a függvényt a transzformációs lépésekkel így tudod ábrázolni:

-az alapfüggvény az x²
-a +3 miatt eltolod 3-mal balra
-a 3* miatt háromszorosára nyújtod függőlegesen
-a -3 miatt letolod 3-mal

Jellemzése:
Értelmezési tartomány: R (bármilyen szám írható x helyére)
Értékkészlet: g(x)≥3, ez leolvasható a függvény képéről, de a függvény alakjából is kiolvasható.
Zérushely: x=-2 és x=-4, ez is a függvény képéből, ám nem biztos, hogy ott metszi, lehet, hogy csak akörül, így visszahelyettesítéssel kell ellenőrizni. Ha nem tudjuk precízen leolvasni a képről, akkor a 3*(x+3)²-3=0 egyenletet kell megoldani (ez általában igaz minden függvényre).
Szélsőértékei: minimuma van az x=-3 helyen, értéke g(-3)=-3, ez szintén a függvény képéből olvasható le, de afüggvény algebrai alakja is árulkodó.
Monotonitás: ha x≤-3, akkor szigorúan monoton csökken, ha x≥-3, akkor szigorúan monoton nő
Paritása: nem páros és nem páratlan, de szimmetrikus az x=-3 egyenletű egyenesre
Periódikus: nem.
Inverz: mivel a függvény a -3-at kivéve minden értékét kétszer veszi fel, ezért nem invertálható.
1