Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Hasonló negyszogek?

Főoldal » Középiskola » Matematika
335
Egy négyszög oldalai 3,4,5,6 cm. Számold ki a hozza hasonló négyszög oldalait ha a leghosszabb és a legrövidebb oldalának összege 27cm.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Legyen:
`a=3`

`b=4`

`c=5`

`d=6`

A legrövidebb és leghosszabb oldalakat kell alapul vennünk az alap négyszögnél is az arány meghatározásánál.

`3lambda+6lambda=27`

`9lambda=27`

`lambda=3`


Tehát a hasonlósági arány 3-szoros. Így a hozzá hasonló négyszög oldalainak hosszúságai:

`a'=lambda*a=3*3=color(red)(9 \ cm)`

`b'=lambda*b=3*4=color(red)(12 \ cm)`

`c'=lambda*c=3*5=color(red)(15 \ cm)`

`d'=lambda*d=3*6=color(red)(18 \ cm)`


A feladatot fehér színnel oldottam meg amennyiben megoldásnak jelölöd a válaszom elérhetővé teszem számodra a megoldást. Egyéb esetben természetesen nem áll módomban közzétenni. Előre is köszönöm :)
Módosítva: 2 éve
0