Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

FIZIKA - SOS - HŐTAN

Főoldal » Középiskola » Fizika
385
Egy t1 = 20 °C h ̋omérséklet ̋u, nagyon pontosan d = 10 cm átmér ̋o-
j ̋u, tömör rézhengerre egy alumíniumból készült, vele megegyez ̋o

h ̋omérséklet ̋u gy ̋ur ̋ut szeretnénk ráhúzni. A gy ̋ur ̋u bels ̋o átmér ̋oje
szemmértékre szintén 10 cm, ám mégsem tudjuk a rézhengerre
húzni. Ezért melegíteni kezdjük a gy ̋ur ̋ut, és azt tapasztaljuk, hogy
akkor lehet ráhúzni a (még mindig 20 °C-os) rézhengerre, amikor a
h ̋omérséklete eléri a t2 = 120 °C-ot .
(a) Mekkora volt az alumíniumgy ̋ur ̋u bels ̋o átmér ̋oje melegítés
el ̋ott, amikor a h ̋omérséklete még csak 20 °C volt?

(b) A rézhengerre húzott és 120 °C-ra felmelegített gy ̋ur ̋ut hagy-
juk 20 °C-ra visszah ̋ulni. A gy ̋ur ̋u er ̋osen rászorul a hengerre,

nem lehet lehúzni róla. Ezek után együtt kezdjük melegíteni a
hengert a ráhúzott gy ̋ur ̋uvel. Mekkora h ̋omérséklet felett lehet a
gy ̋ur ̋ut könnyedén lehúzni a hengerr ̋ol?
αAl = 2, 4 · 10−5
°C−1
, αCu = 1, 6 · 10−5
°C−1
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
A 2014. évi májusi emelt fizika érettségi 3. részének 4. feladatánál megtalálod a megoldókulcsban.
0