Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Ezt hogyan kell kiszámolni?

Főoldal » Középiskola » Matematika
357
Ezen múlik a matekom mert sosem értem igazán de ez tényleg betett.. valaki esetleg meg tudná ezt oldani vagy elmagyarázni?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
középső körív sugara (narancs szaggatott vonal) = nagy négyzet fele átlója (szürke szaggatott vonal) - a felső sarokbeli körív sugara (lila szaggatott vonal) = `sqrt(30^2 + 30^2) - 20 = 42.426407 - 20 = 22.4264067 cm`


A részterületek:
  • 1 nagy piros négyzet középen: `color(red)(T = 40 * 40 = 1600 cm^2)`
  • 2 kék háromszög oldalt együtt: `color(blue)(T = 40 * 10 = 400 cm^2)`
  • 1 zöld négyzet fent (2 van, de mindegyiknek csak a fele érdekel, ezért együtt számoljuk): `color(green)(T = 20 * 20 = 400 cm^2)`
  • 1 lila negyed kör a zöld négyzetben (2 van, de mindegyiknek csak a fele érdekel, ezért együtt számoljuk) `color(magenta)(T = 20^2 * pi // 4 = 314.159265 cm^2)`
  • 1 narancs negyed kör középen: `color(orange)(T = 22.4264067^2 * pi // 4 = 395.011079 cm^2)`
  • 1 szürke háromszög középen: `color(gray)(T = 10 * 10 = 100 cm^2)`

Ezekből összeszámoljuk:
`color(red)T + color(blue)T + color(green)T - color(magenta)T + color(orange)T - color(gray)T =
color(red)1600 + color(blue)400 + color(green)400 - color(magenta)314.159265 + color(orange)395.011079 - color(gray)100 = 2380.851814 cm^2`

anyag terület - minta terület = `3600 - 2380.851814 = 1219.148186 cm^2`, azaz `1219.148186 * 100 // 3600 = 33.865227 %` hulladék


A részkerületek:
  • 1 nagy piros négyzet alap alul: `color(red)(K = 40 cm)`
  • 2 kék háromszög átfogó oldalt külön-külön: `color(blue)(K = sqrt(40^2 + 10^2) = 41.231056 cm)`
  • 1 lila negyed körív fent (2 van, de mindegyiknek csak a fele érdekel, ezért együtt számoljuk): `color(magenta)(K = 2 * 20 * pi // 4 = 31.415927 cm)`
  • 1 narancs körív középen: `color(orange)(K = 2 * 22.426407 * pi // 4 = 35.227318 cm)`

Ezekből összeszámoljuk:
`color(red)K + 2 * color(blue)K + color(magenta)K + color(orange)K = color(red)40 + 2 * color(blue)41.231056 + color(magenta)31.415927 + color(orange)35.227318 = 189.105357 cm`
Módosítva: 2 éve
0