Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Mi a megoldás

Főoldal » Középiskola » Matematika
358
Trapéz kiegészítő háromszöge hogy aránylik egymához ha az alabbiak az adatok
a=15 b=? d=20 c=11 x=? y=5
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Szió!

Az arányok:
1. egyenletből → y/c=(y+b)/a, tehát y/11=(y+b)/15, innen 15y/11=(y+b), így b=(4y/11) értékű lesz!
De mivel y=5, ezért (20/11)=b adódik.

2. egyenletből → x/c=(x+d)/a , tehát x/11=(x+20)/15, azaz 15·x=11·(x+20), vagyis 4·x=(11·20), x=11·5=55 értékű lesz!

Tehát b=20/11 és x=55 lesznek a keresett értékek! :)
Üdv.: Ármós Csaba Debrecenből (48 éves, kémiás-matekos segítő)

1