Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek szöveges

Főoldal » Középiskola » Matematika
1140
Összeöntünk 12 kg 6%-os és 8 kg 7,5%-os sóoldatot.
a.) Hány %-os sóoldatot kapunk?
b.) Mennyi vizet kell az így kapott oldatból elpárologtatni, hogy 8 %-os sóoldatot kapjunk?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Az első oldatban 12*(6/100)=0,72 kg, a másikban 8*(7,5/100)=0,6 kg oldott anyag van, így összeöntés után a keletkező oldatban 0,72+0,6=1,32 kg oldott anyag lesz, az oldat tömege pedig 12+8=20 kg. Ennyi már elég ahhoz, hogy meghatározzuk a tömegszázalékot; (1,32/20)*100=6,6%, ekkora tömegszázalékos oldat keletkezik.

A b)-nél az a kérdés, hogy minek a 8%-a 1,32 kg, erre a válasz (1,32*100)/8=16,5 kg, vagyis a 20 kg oldatból 3,5 kg vizet kell elpárologtatni.
0