Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Elektrolit egyensúlyok. Egyensúlyok vizes oldatban.

Főoldal » Középiskola » Kémia
347
Adjuk meg, hogy hány gramm CH3–COONa-t kell bemérni 1,00 dm3 0,050 mol/dm3 koncentrációjú ecetsavoldatba, hogy a puffer pH-ja 4,80 legyen? A térfogatváltozástól tekintsünk el! Ks = 1,75·10-5 mol/dm3
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
kémia, sos, számolás
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Hasonló az előző pufferes számoláshoz.

`[H^+]` = `10^(-4.8)`

`n_("sav")` = 0.05 mol

`n_("só")` = ?

`K_s` = `1.75*10^(-5)`

`[H^+]` = `K_s*n_("sav")/n_("só")`

`n_("só")` = `(K_s*n_("sav"))/([H^+])` = `(1.75*10^(-5)*0.05)/(10^(-4.8))` = 0,0552 mol

`m_("só")` = `n_("só")*M_("só")` = `0.0552*82` = 4,53 g.
0