Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia feladat

Főoldal » Középiskola » Kémia
352
Mi lehet annak a szerves vegyületnek az általános összegképlete, mely tartalmaz:
C: 64,11%
H: 5,38%
Halogén: 21,03 %
O : 9,49%
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
oszd el mindet az atomtömegével:

C: `64.11/12` = 5,3425 mol

H: `5.38/1` = 5,38 mol

O: `9.49/16` = 0,593 mol

halogén az vajon melyik?

Akkor nézzük amit eddig tudunk: A szén és hidrogén aránya 1:1, továbbá ha az oxigént és a szenet is összeveted, akkor `5.3425/0.593` = 9

Tehát 9-szer annyi mol szenet és hidrogént tartalmaz, mint oxigént.

A halogént először a klórra próbálnám:

`21.03/35.5` = 0,592, nos épp ennyi az oxigén is.

A molarányok tehát:

C:H:Cl : O = 9:9:1:1

Csak az átlalános összegképletet kér, így azzal megvagyunk: `C_9H_9ClO`

Van is ilyen anyag.
0