Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Elektrolit egyensúlyok. Egyensúlyok vizes oldatban.

Főoldal » Középiskola » Kémia
326
Adjuk meg a pH értékét, ha összeöntöttünk 500 cm3 0,200 mol/dm3 koncentrációjú ecetsavoldatot és 150 cm3 térfogatú 0,100 mol/dm3 koncentrációjú NaOH-oldatot! A térfogatok összegezhetők! Ks = 1,75·10-5 mol/dm3
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
kémia, sos, számolás
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Nézzük meg miből mennyi van:

Egyenlet az első

`CH_3COOH` + `NaOH` = `CH_3COONa` + `H_2O`

Ecetsav: `500/1000*0.2` = 0.1 mol

NaOH: `150/1000*0.1` = 0,015 mol

A NaOH elfogy, keletkezik 0,015 mol Na-acetát és marad 0,1-0,015 = 0,085 mol ecetsav.

Kiszámolhatod 1000 `cm^3`-re, de felesleges, mert pufferoldatban a molarányok a lényegesek.

`[H^+]` = `K_s*n_("sav")/n_("só")` = `1.75*10^(-5)*0.085/0.015` = `9.917*10^(-5)`

pH = `-log[H^+]` = 4.00
0