Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia számítási feladat

Főoldal » Középiskola » Kémia
414
Adott C₄H₄O₄ képletű fumársav vas(II)-sója, amely a kationt és az aniont 1:1 arányban tartalmazza. 0,3 g-ot sósavban oldunk, hogy a szilárd anyagból vas(II)-ionokat tartalmazó oldatot keletkezzen, ezeket hidrogén-peroxid segítségével vas(III)-ionokká alakítjuk, majd lúgosítjuk az oldatot. A kapott vas(III)-ionok változó összetételű, FeO(OH) ‧ n H₂O képlettel
jellemezhető csapadék formájában leváltak. A kapott csapadékot leszűrjük, és 900 °C hőmérsékleten alaposan kihevítjük, hogy a hematit nevű vasércet alkotó vegyületet kapjuk meg.
a) A hatóanyag-tartalom meghatározásának szempontjából miben különbözik a hevítés előtti csapadék a kihevítés után visszamaradt szilárd anyagtól? Mi távozott a csapadékból?

A kihevítés után visszamaradó szilárd anyag tömegét lemérjük egy mérlegen, ez 0,0202 g-nak adódott.
c) Határozzuk meg a szilárd kiindulási anyag vas(II)-fumarát tartalmát mg/g mértékegységben kifejezve.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
a, Gondolom a kristályvízben különbözik. A víz távozott.

c,

két hidrogént cserélünk egy vasra, így a só összegképlete `C_4H_2O_4Fe`, moláris tömege

`4*12+2+4*16+56` = 170 `g/(mol)`

A vas-oxid-hidroxidé `56+16+16+1` = 89 `g/(mol)`

Mennyi szerves sóból keletkezett 0,0202 g vas-só?

`m=0.0202/89*170` = 0,03858 g

0,3 g anyagban van 0,03858 g szerves só

1 g anyagban van `1/0.3*0.03858` = 128,6 mg / g.
1