Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matematika

Főoldal » Középiskola » Matematika
323
Sziasztok! Ebben a 2 feladatban valaki tudna segíteni? Nagyon szépen köszönöm előre is!!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Megoldási terv: kivonjuk egymásból a 2 egyenletet.

a)
`{(3 * b + 2 * r = 408, -),
(color(white)(1 *) b + 2 * r = 240, ):}`
`"  "bar(2 * b \ color(white)(+ 0 * r) = 168)`

`2 * b = 168`
`b = 168 / 2 = color(red)84`

Válasz: 1 zsák búza 84 kg

További kérdés: mennyi a tömege 1 zsák rozsnak?

`b + 2 * r = 240`
`84 + 2 * r = 240`
`2 * r = 240 - 84`
`r = 156 / 2 = color(red)78`

Válasz: 1 zsák rozs 78 kg

Ellenőrzés:
`3 * b + 2 * r = 3 * 84 + 2 * 78 = 252 + 156 = 408`



b)
`{(s + t \ color(white)(+ 0) = 350),
(s \ color(white)(+ 0) + p = 400),
(color(white)(0 +) t + p = 280):}`

`{(s + t \ color(white)(+ 0) = 350, -),
(s \ color(white)(+ 0) + p = 400, ):}`
`"  "bar(color(white)(0 +) t - p = -50)`

`{(color(white)(1 *) t - p = -50, +),
(color(white)(1 *) t + p = 280, ):}`
`"  "bar(2 * t \ color(white)(+ 0) = 230)`

`2 * t = 230`
`t = 230 / 2 = 115`

`s + t = 350`
`s + 115 = 350`
`s = 350 - 115 = color(red)235`

Válasz: 1 sonkás szendvics 235 Ft

További kérdés: mennyibe kerül egy pirítós?

`s + p = 400`
`235 + p = 400`
`p = 400 - 235 = color(red)165`

Válasz: 1 pirítós 165 Ft
Módosítva: 2 éve
0