Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia oldatos számolás

Főoldal » Középiskola » Kémia
357
Hány cm3 11,45 pH-jú kálium-hidroxid-oldatra van szükség 100 cm3 2∙10-3 mol/dm3 koncentrációjú sósav közömbösítéséhez 25 °C hőmérsékleten?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
kémia
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
1:1 arányban reagálnak,

100 `cm^3` oldatban van `100/1000*2*10^(-3)` = `2*10^(-4)` mol HCl, ugyanennyi KOH-dal reagál.

1000 `cm^3` oldatban van `10^(11.45-14)` = `2.82*10^(-3)` mol KOH

Mennyi oldatban van `2*10^(-4)` mol KOH?

n = `(2*10^(-4))/(2.82*10^(-3))*1000` = 70,96 `cm^3` a szükséges KOH-oldat térfogata.
0