Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Érettségi felkészítő matek feladat.

Főoldal » Középiskola » Matematika
330
Egy családban az apa, anya, fiú és lány életkorának összege 133 év. Az apa 8 évvel idősebb az anyánál, a fiú fele annyi idős, mint az anya, a leány 1 évvel fiatalabb a fiúnál. Hány évesek külön-külön?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
`{(p + n + f + l = 133),
(n = p - 8),
(f = n / 2),
(l = f - 1):}`

`p + n + f + l = 133`
`p + n + f + (f - 1) = 133`
`p + n + (n / 2) + (n / 2) - 1 = 133`
`p + (p - 8) + ((p - 8)) / 2 + ((p - 8)) / 2 - 1 = 133`
`2 * p + (p - 8 + p - 8) / 2 - 9 = 133`
`2 * p + (2 * p - 16) / 2 - 9 = 133`
`2 * p + p - 8 - 9 = 133`
`3 * p - 17 = 133`
`3 * p = 133 + 17`
`p = 150 / 3 = color(red)50`

`n = p - 8 = 50 - 8 = color(red)42`

`f = n / 2 = 42 / 2 = color(red)21`

`l = f - 1 = 21 - 1 = color(red)20`

Ellenőrzés:
`p + n + f + l = 50 + 42 + 21 + 20 = 133`
Módosítva: 2 éve
0