Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sürgős, negyed 10ig lehet leadni, házi

Főoldal » Középiskola » Kémia
338
Elektrolízíses számolás, csatolom
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Rendben, meg tudom oldani neked a kémiai gyakorló feladatokat. Nézzük meg őket egyenként:

**1. Milyen anyagok rakódnak le az elektródákon az alábbi esetekben? (4)**

Elektrolit | Katód | Anód
------- | -------- | --------
NaCl vizes oldat | Na | Cl2
CuSO4 vizes oldat | Cu | SO4

**2. Hány gramm elemi réz válik ki, ha 19300 Coulomb töltés megy át egy réz-klorid oldaton? (M = 63,5 g/mol) (4)**

Faraday első elektrolizis törvényét használhatjuk a feladat megoldásához. Ez a törvény kimondja, hogy az elektródán lerakódott anyag tömege egyenesen arányos az elektródán áthaladt töltésmennyiséggel. A képlet:

m = Q / (zF)

ahol:

* m a lerakódott anyag tömege (grammban)
* Q a töltésmennyiség (Coulombban)
* z az iononként átadott elektronok száma (vegyérték)
* F a Faraday-állandó (96500 C/mol)

Réz (Cu) esetén z = 2 (mivel a Cu2+ ionok 2 elektront nyernek, hogy Cu-vá váljanak). Az értékeket behelyettesítve:

m = 19300 C / (2 * 96500 C/mol) = 0,100 mol Cu

Most a rezet grammokra lehet átváltani a Cu moláris tömegének (M) felhasználásával:

m = 0,100 mol Cu * 63,5 g/mol = 6,35 g Cu

Tehát 6,35 gramm elemi réz fog lerakódni.

**3. Mekkora volt az áramerősség, ha 11,742 g nikkel rakódott le elektrolízis közben? A folyamat 2 órát tartott. (M = 68,7 g/mol) (6)**

Ismét felhasználhatjuk Faraday első törvényét a feladat megoldásához. Az képletet átrendezve:

I = Q / t

ahol:

* I az áramerősség (amperben)
* Q a töltésmennyiség (Coulombban)
* t az idő (másodpercben)

Először ki kell számolnunk a töltésmennyiséget (Q) a lerakódott nikkel tömegéből (m), annak moláris tömegéből (M) és a nikkelre vonatkozó iononként átadott elektronok számából (z) (ami 2):

Q = m * zF / M

Q = 11,742 g * 2 * 96500 C/mol / 68,7 g/mol = 33000 C

Most az áramerősséget (I) kiszámíthatjuk az idő (t) felhasználásával másodpercekben:

t = 2 óra * 3600 másodperc/óra = 7200 másodperc

I = 33000 C / 7200 másodperc = 4,58 A

Azonban a válaszlehetőségek valószínűleg amperben (A) vannak. Tehát ha nincs átalakítási tényező megadva, akkor I = 4,58 A * 1 óra / 3600 másodperc = 0,0013 A

**4. Egy 2 dm² felületű fémlemezre 0,08 mm vastag rézréteget visznek fel. Az alkalmazott áramerősség 5 A volt. Mennyi ideig tartott az elektrolízis? (8)**

A probléma megoldását úgy kezdhetjük, hogy kiszámoljuk a lerakódott rézréteg térfogatát (V). Ezután a térfogatot, az áramerősséget (I) és az időt (t) felhasználva Faraday első törvényével kiszámíthatjuk az időt.

A térfogat kiszámítható a fémlemez területének (A) és a rézréteg vastagságának (d) szorzat
0