Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Adott a b m.

Főoldal » Középiskola » Matematika
372
Adott A(2,2) B(9,3) M(5,5) Egy paralelogramma csúcspontjai A és B átlók metszéspontja M. Számítsátok ki a paralelogramma másik két csúcspontjának koordinátáit!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
geometria, matek
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

3
Légyszi tényleg nagyon kéne a válasz.
0

Legegyszerűbben a paralelogrammal átlóinak felezőpotjából tudunk kiindulni. Hiszen a felezőpont képletéből visszaszámolható a hiányzó koordináták értéke.

`"M"=((A_x+C_x)/2;(A_y+C_y)/2)`

`"M"=((B_x+D_x)/2;(B_y+D_y)/2)`

Ezeket kell csak átrendeznünk C és D koordinátáira.

`C_x=2*M_x-A_x=2*5-2=8`

`C_y=2*M_y-A_y=2*5-2=8`



`D_x=2*M_x-B_x=2*5-9=1`

`D_y=2*M_y-B_y=2*5-3=7`


Tehát a paralelogramma hiányzó csúcsainak koordinátái `color(red)(C(8;8))` valamint `color(red)(D(1;7))`.

Az ábrát a linkre kattintva eléred:https://www.geogebra.org/calculator/arxyhand


A feladatot fehér színnel oldottam meg amennyiben megoldásnak jelölöd a válaszom elérhetővé teszem számodra a megoldást. Egyéb esetben természetesen nem áll módomban közzétenni. Előre is köszönöm :)
Módosítva: 2 éve
1

Azt nem értem hogy 2 szer 5 - 2- ből hogy lesz 8 és ezt a többinél sem értem
0