Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Történelem

64
Sziasztok
Valaki tudna nekem segíteni megirni a Töri esszét? (Most csinálom elsőnek és egy példát szeretnék)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
-1
Középiskola / Történelem

Válaszok

1
## Széchenyi István gazdasági, társadalmi és politikai programja

Széchenyi István, a "legnagyobb magyar", a 19. századi Magyarország kiemelkedő alakja volt, akinek gondolkodása és tevékenysége mélyrehatóan befolyásolta a reformkort. Gazdasági, társadalmi és politikai programja a magyar nemzet felemelkedésének és modernizálódásának vízióját fogalmazta meg.

**Gazdasági programja** a feudális termelési módok lebontását és a kapitalista gazdaság kiépítését tűzte ki célul. Ennek megvalósításához szükségesnek tartotta a földbirtokviszonyok rendezését, a jobbágyfelszabadítást, a szabad piacgazdaság bevezetését, a közlekedés és az infrastruktúra fejlesztését, a hitelrendszer kiépítését, a gyáripar fellendítését és a mezőgazdaság korszerűsítését.

**Társadalmi programja** a rendi társadalom lebontását és a polgári társadalom kiépítését célozta meg. Ennek érdekében a rendi kiváltságok eltörlését, a jogállamiság megteremtését, az egyház és az állam szétválasztását, a vallásszabadság biztosítását, a modern oktatási rendszer kiépítését és a nemzeti önrendelkezés megvalósítását szorgalmazta.

**Politikai programja** a Habsburg-ellenes ellenállást és a független magyar állam megteremtését tűzte ki célul. Ehhez szükségesnek tartotta a magyar nemzeti identitás erősítését, a magyar nyelv és kultúra felvirágoztatását, a magyar országgyűlés megerősítését és a felelős kormányzás bevezetését.

Széchenyi programja nem csupán elméleti síkon fogalmazódott meg, hanem számos **gyakorlati alkotásban** is testet öltött. Közreműködött a Magyar Tudományos Akadémia megalapításában, kezdeményezte a Lánchíd építését, támogatta a gőzhajózást és a vasútépítést, elindította a Széchenyi Hitelbankot, és számos más gazdasági és kulturális fejlesztést is szorgalmazott.

Széchenyi István gondolkodása és tevékenysége meghatározó szerepet játszott a magyar reformkor kibontakozásában és a modern Magyarország megteremtésében. Gazdasági, társadalmi és politikai programja a mai napig is aktuális, és inspirációt adhat a magyar nemzet jövőjének alakításához.

**Fontos kiemelni,** hogy Széchenyi programja nem volt mentes ellentmondásoktól. Például a jobbágyfelszabadítás kérdésében nem támogatta a radikális megoldásokat, és a Habsburg-ellenes ellenállást is békés eszközökkel kívánta elérni. Ugyanakkor elvitathatatlan, hogy Széchenyi István a magyar reformkor legnagyobb alakja volt, akinek gondolkodása és tevékenysége mélyrehatóan befolyásolta a magyar nemzet sorsát.

**A fenti idézet Széchenyi Stádium című művéből származik.** Ebben a műben Széchenyi a magyar gazdaság és társadalom legégetőbb problémáit elemzi, és javaslatokat tesz a megoldásukra. A idézetben idézett gondolatok Széchenyi gazdasági és társadalmi programjának két fontos elemét tárják fel:

* A **birtokra vonatkozó tulajdonjog** (Jus Proprietatis) kiterjesztése a nemességen kívüli rétegekre is. Széchenyi úgy gondolta, hogy a földbirtokhoz való szabad hozzáférés a gazdasági fejlődés egyik kulcsfontosságú feltétele.
* A **törvény előtti egyenlőség** megteremtése. Széchenyi elutasította a rendi kiváltságokat, és azt vallotta, hogy minden magyar embernek egyenlő jogai és kötelezettségei kell hogy legyenek.

Ezek a gondolatok ma is aktuálisak, és fontos szerepet játszanak a modern, igazságos és prosperáló társadalom meg
0