Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Egyenes egyenletének meghatározása

Főoldal » Középiskola » Matematika
331
Határozd meg annak az egyenesnek az egyenletét, amely az (x-2)²+y²=16 és az x²+(y-3)²=9 körök középponján áthalad!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Szió!

Az első körnek A(2;0), a második körnek pedig B(0;3) a középpontja!

Így két egyenlet írható fel egy egyenes egyenletére: y=m·x+b, tehát 0=2·m+b, ebből b₁=(-2m), másikból 3=0·m+b, emebből pedig b₂=3, tehát (-2m)=3, m=-(1,5), a keresett egyenes egyenlete így → y=(-1,5)·x+3 !

Remélem tudtam a levezetésemmel segíteni! :)
Üdv.: Ármós Csabi Debrecenből (48 éves, kémiás-matekos)
2