Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Elektrolízis

Főoldal » Középiskola » Kémia
417
Ismeretlen fém-szulfat 5,00 grammnyi, 25 'C-on telitett vizes oldatát desztillált vizzel 250
cm3-re hígítottuk, majd grafitelektródok között óvatosan elektrolizáltuk úgy, hogy a katódon gáz
ne fejlődjön. Az összes fémion leválasztásához 0,500 órára volt szükség. A katód
tömegnövekedése 1,168 g volt. Ezek után a maradék oldatban az összes szulfátiont kicsaptuk
bárium-nitrát-oldat segítségével. 2,424 g csapadékhoz jutottunk. a) Határozza meg, melyik fém
szulfátjáról van szó! b)
Hatarozza meg a só
oldhatóságát 25 oC-on, 100 g vizre vonatkoztatva!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
2,424 mol bárium-szulfát az `2.424/233.38` = 10,386 mmol

Ha a fém kétértékű, akkor ugyanennyi mol a fém is, ami kivált a katódon.

10,386 mmol fém 1,168 g

1 mol fém pedig 112,45 g

A fém atomtömege ekkor 112,45 ; a kadmiumé ennyi.

10,386 mmol `CdSO_4` az `10.843*112.45` = 1,219 g

5 g oldatban van 1,219 g só és 5-1,219 = 3,781 g víz

100 g vízben fel van oldva `100/3.781*1.219` = 32,24 g ; ennyi az oldhatóság.

A fél óra csak elterelés, ha szükség lenne rá, akkor kéne az áramerősség is. A hígításra pedig azért van szükség, hogy tudjunk elektrolizálni, 5 g oldatba neház belelógatni két elektródot.
0