Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Tudna valaki segíteni a megoldásban?

Főoldal » Középiskola » Kémia
346
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
1,

A NaOH mennyisége:

`8.71/1000*0.1` = 0.871 mmol

Ez elfogyasztott feleannyi, azaz 0,4355 mmol oxálsavat. (1. egyenlet)

A 2. egyenlet alapján a számolt mennyiségű oxálsavra fogy `0.4355/5*2` = 0,1742 mmol `KMnO_4`, azt kell kiszámolnunk, hogy mennyi az oldat mennyisége.

1000 `cm^3` oldatban van 0,02 mol `KMnO_4`

x `cm^3` oldatban van 0,1742 mmol `KMnO_4`

x = `(1.742*10^(-4))/0.02*1000` = 8,71 `cm^3` a fogyott kálium-permanganát.

2,

Na igen, azért nem kaptál választ, mert a kérdés hibás és hiányos.

Egy 10 és egy 30 `dm^3`-es tartályt kötöttünk össze, a 10 `dm^3`-es tartályban a nyomás 0,505 MPa.

Talán a legegyszerűbb, ha veszünk egy hőmérsékletet (legyen 300 K) és kiszámoljuk, hogy hány mol gázunk van összesen.

`n_1` = `(p_1*V_1)/(R*T)` = `(0.505*10^6*10*10^(-3))/(8.314*300)` = 2,025 mol

`n_2` = `(p_2*V_2)/(R*T)` = `(6.06*10^6*30*10^(-3))/(8.314*300)` = 72,89 mol

A mólok száma és a térfogatok összeadódnak, a hőmérséklet marad, tehát

n=2,025+72,89 = 74,915 mol

V = 40 `dm^3` = `4*10^(-2)` `m^3`

`p=(n*R*T)/V` = `(74.915*8.314*300)/(4*10^(-2))` = 4,67 MPa

Ha nem veszel konkrét hőmérsékletet, akkor is ki tudod számolni:

`p_1*V_1+p_2*V_2=p*V`

`p=(p_1*V_1+p_2*V_2)/V` = `(0.505*10+6.06*30)/40` = 4,67 MPa.
0