Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia oldatos számolás

Főoldal » Középiskola » Kémia
379
Készítenünk kell 1500 cm3 térfogatú pH = 1,00-es sósavat. Számítsuk ki, hogy hány cm3 38,0 %(m/m)-os, 1,19 g/cm3 sűrűségű tömény savat kell bemérni!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
kémia
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

3
Csatoltam képet.
1

Szia!
Eros savaknal a H+ koncentracio megegyezik a bemeresi koncetracioval.
c=10^-ph, azaz 10^-1, azaz 0,1 mol/dm3.
A szukseges oldat terfogata 1,5 dm3.
A c=n/V osszefuggesbol tehat a celoldatban levo HCl oldott anyag anyagmennyisege 0,15 mol, azaz 5,475 g.
Ez benne van 5,475/0,38=14,41 g 38 %-os oldatban.
A ro=m/V osszefuggesbol az oldat terfogata 12, 2 cm3.
Es akkor ezt kell 1.500 cm3-re deszt. vizzel kiegesziteni.
Módosítva: 2 éve
1

Ugy tunik, hogy Csabival sokszor dolgozunk szimultan:D
0