Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Oldat közömbösítése.

Főoldal » Középiskola » Kémia
332
Melyik oldat közömbösítéséhez a legnagyobb térfogatú, pH=2,0 sósav?

A - 10 köbcenti pH = 11-es ammónia oldat

B- 10 köbcenti pH = 11-es NaOH oldat

C - 10 köbcenti pH = 10-es NaOH oldat

D - 10 köbcenti c = 0,0010 mol/köbdeciméter koncentrációjú KOH-oldat

E - 10 köbcenti c = 0,0010 mol/köbdeciméter koncentrációjú ammónia-oldat

Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Szia
Gyenge es eros azonos koncentracioju es azonos terfogatu lugoldatok eseten a gyenge bazishoz szükséges tobb eros sav hogy kozombositse.
Tehat a B) tutira kiesik. A C) is kiesik, mert az meg higabb, mint a B).
A D) az a B)-vel ekvivalens, tehat az is kiesik. Tehát az A, es E közul kellene eldonteni, hogy melyik a tomennyebb. Az A) eseten a megadott terfogatban 10^-5 mol/dm3 a [OH-] (de persze itt gyenge bazis lévén nem egyenlő c(NH3)-al).
Az E) eseten pedig meg tudjuk hatarozni az oldott anyagot, ami 10^-5 mol/dm3 NH3-t jelent. Errol meg az A)-val ellentetben azt tudjuk, hogy ez nem egyenlo a [OH-]-al. Most mar csak azt kell eldönteni, hogy melyik oldat eseten lesz nagyobb a [OH-], ott ahol az ammonia koncentracioja 10^-5-en, vagy maga a [OH-] koncentracio ugyan ennyi?
Gyenge bazis leven adott koncentracioju NH3 oldatban nem minden NH3 fog tudni H+-t atvenni, tehat az oldatban a [OH-] biztosan kevesebb lesz, mint a bemeresi c, ami jelen esetben 10^-5 mol/dm3.
Ezt kellene kozombositenie a HCl-nek. Egy-egy aranyban reagalnak szóval a ketto közül a tobb HCl ahhoz fog kelleni, ahol tobb [OH-], ez pedig az A)-lesz, hisz az E) oldatban a [OH-]<10^-5 mol/dm3, az A)ban meg éppen ennyi.
0