Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika kondenzátorral és Coulomb erővel kapcsolatban?

Főoldal » Középiskola » Fizika
569
1. Egymástól R távolságra van két pontszerű, Q, és 2Q töltésű test. Összeérintjük őket, majd mindkettőt visszarakjuk az eredeti helyére. Hogyan változik közöttük az Coulomb erő értéke?
a) Az erő nő.
b) Az erő csökken.
c) Az erő nem változik.
d) Az R távolságtól függ.

2. Egy kondenzátor fegyverzeteinek a távolságát felére csökkentjük. Hogyan változik a kapacitása?
A) kétszeresére nő.
B) felére csökken.
C) negyedére csökken.
D) nem változik.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
1. Az erőt a k*(q₁*q₂)/R² képlettel számoljuk, ahol most q₁=Q és q₂=2Q, tehát az erő nagysága k*(Q*2Q)/R² = k*(2*Q²)/R² Newton. Ha jól tudom, akkor a testek összeérintése után a töltések kiegyenlítődnek, vagyis mindkét test 1,5Q nagyságú lesz, a visszarakás után a köztük fellépő erő nagysága k*(1,5Q*1,5Q)/R² = k*(2,25*Q²)/R² Newton lesz. Mivel 2,25>2, ezért nagyobb lesz az erő, és azt is meg tudjuk mondani, hogy 2,25/2=1,125-szeresére nőtt.

2. A kapacitást az ε*(A/d) képlettel számoljuk, legyen ez az alapeset. A távolságot felére csökkentjük, vagyis d/2 lesz, így a kapacitás ε*(A/(d/2)) = ε*(A*(2/d)) = 2*ε*(A/d), szemmel láthatólag az eredeti kétszeresét kaptuk, tehát kétszeresére nőtt.
0