Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia, imidazollal kapcsolatos kérdés

46
Egyik feladat rákérdezett, hogy hány delokalizált π-kötés van az imidazol molekulájában. A helyes válasz kiderült, hogy 3. Viszont én 2-t írtam, mert a delokalizált elektronokból csak 4 származik kötésből, a maradék 2 pedig az egyik nitrogénatom nemkötő elektronpárja. Csak szerintem volt pontatlan a kérdés?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

2
Szerintem a kérdés nem volt pontatlan. Ezért jelezzük körrel itt is a delokalizált elektronokat, valamint a N nem kötő elektronpárja delokalizálódik. Tehát 6 elektron.
0

A kérdés valóban rossz, ennyi erővel akár 5 is lehet a jó válasz, mert mindegyik szomszédos atom között delokalizált kötés van. Ezeket a kötéseket az aromás vegyületeknél nem úgy kell elképzelni, mint a kovalens kötéseket, ott van még 6 elektron, ami részt vesz a delokalizált rendszer kialakulásában, és 6 elektronból,akár kötő, akár nemkötő, 3 kötés alakult ki, de ez sem teljesen igaz, mert nem tudsz rámutatni,hogy konkrétan az a szénatom és az a nitrogénatom között van delokalizált pi-kötés. A Hückel-szabályt akkor is be kell tartani, 4n+2 elektron alakít ki egy aromás pi-elektronrendszert.
1