Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Inverz függvény megadása?

Főoldal » Felsőoktatás » Matematika
718
Egy ilyen függvénynek hogy lehet megadni az inverzét? f(x)=-1-(1/x-2)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Matematika

Válaszok

1
Ugyanúgy, mint akármelyik függvényét;

-megcseréled x-et és f(x)-et: x=-1 - 1/(f(x)-2) (feltételezem, hogy ez akar lenni a feladat)
-majd ezt kifejezed f(x)-re a mérlegelv szerint;
-hozzáadunk 1-et: x+1 = -1/(f(x)-2)
-szorzunk (-1)-gyel: -x-1 = 1/(f(x)-2)
-vesszük mindkét oldal reciprokát: 1/(-x-1) = f(x)-2
-végül hozzáadunk 2-t: 1/(-x-1) +2 = f(x), ez lesz az inverz. Még egy kicsit lehet szépíteni: -1/(x+1) + 2 = f(x).
1