Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Eger

Főoldal » Általános iskola » Matematika
319
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Ezeket a feladatokat mind arányosság segítségével tudod megoldani.

1. FELADAT
Mivel a feladat mást nem ír, feltételezzük, hogy a 4 ember egyforma sebességgel dolgozik. Ez azt jelenti, hogy mind a 4-en ugyanannyi földet ástak ki - összesen 22 négyzetmétert. Ez esetben az egy ember által kiásott föld könnyen megállapítható, ha elosztjuk a 22-t 4-gyel:
22 / 4 = 5,5 --> 5,5 négyzetméter földet ás ki egy ember

Innentől könnyen meghatározhatjuk ugyanezt több emberre is:
1 ember: 1 * 5,5 = 5,5 m2
2 ember: 2 * 5,5 = 11 m2
...
7 ember: 7 * 5,5 = 38,5 m2

2. FELADAT
Ez is egy arányosságos feladat, nehezítés kicsit, hogy most több adat is van. Gondoljuk végig, hogy ezeket hogyan használhatnánk fel.

DARABSZÁM: több egér vajon több, vagy kevesebb sajtot eszik meg? (többet)
IDŐ: több idő alatt vajon több, vagy kevesebb sajtot esznek meg? (többet)

Ez alapján megállapíthatjuk, hogy mindkét mennyiségnél egyenes arányosság áll fenn. Most induljunk el a fentebbi módszer alapján:

2 egér, 4 óra -> 12 sajt
1 egér feleannyi mint 2 egér, tehát 1 egér feleannyi sajtot eszik meg:
1 egér, 4 óra -> 12 / 2 = 6 sajt

Innentől a 3 egér könynen kiszámítható - 3 egér háromszor annyi mint egy, tehát a sajtfogyasztás is háromszorosa:
3 egér, 4 óra -> 6 * 3 = 18 sajt

Most nézzük az időt. A 8 óra duplája a 4 órának, tehát a sajtfogyasztás is duplázódik:
3 egér, 8 óra = 18 * 2 = 36 sajt

Ezzel a feladatot is megoldottuk, és át is tekintettük az egyenes arányosság lényegét. Ha az egyik mennyiség valahányszorosára nő, a másik mennyiség is ugyanannyiszorosára fog nőni.
0