Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Analitikus geometriai feladat

Főoldal » Felsőoktatás » Matematika
361
A feladat a csatolt képen látható kör paramétereinek megadása.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Differenciálgeometria, analitikus_geometria
0
Felsőoktatás / Matematika

Válaszok

1
Kedves hallgatók! A portál oldalán azok közé a kevesek közé tartozom, aki "hibrid"
jelleggel megoldó is és egyúttal feladat kiíró is. Elismerem, hogy egyúttal túl lőttem
a célon, mert nem kifejezetten koordináta-geometria alkalmazásáról van szó.
Az az érzésem, hogy differenciálgeometria és az analízis alkalmazására is gondolni kell.

Ajánlom, hogy bontsuk a feladványt négy, de legalább három részre. Van egy "háromszögünk", ami
körül meg kellene oldani ezt a feladványt az `A(1; 1)`, `B(2; sqrt(2))` és `C(2; 4)` pontokkal.

Az első eset roppant egyszerűnek tűnik. Fektessünk egyeneseket az adott pontokra és
a kapott háromszögbe írható kör paramétereit keressük. Ez egy emelt szintű érettségi feladvány,
ezt illik mindenkinek megoldani. A második eset már nem annyira barátságos. `AC` egyenes egyenlete
`x mapsto 3x-2`, míg `BC` egyenes a triviális `x=2`. Az `AB` egyenes egyenletét cseréljük le a
`x mapsto sqrt(x)` egyenletű parabolára. És itt kéne elgondolkoznunk, hogy hogyan tovább.
Ez legyen a 2-es számú alfeladat.

Ezek után térjünk vissza az eredeti feladathoz. Vegyük észre, hogy az `x mapsto x^2` és `x mapsto sqrt(x)` függvények
egymás inverzei. Ha a kérdéses kör az `P(x; x^2)` pontban érinti a piros színű parabolát, akkor
az ennek megfelelő inverz `Q(x^2; x)` pont is érintő pont lesz a másik az ábrán kék szinnel jelölt parabolán.
Legyen az érintő kör sugara `r` és így szimmetriaokokból a kör középpontja `O(2-r; 2-r)` lesz.
Nyilvánvaló, hogy a harmadik érintési pont az `x=2` egyenesen a `R(2; 2-r)` lesz.
Az `P` pontban a piros színű parabola érintőjének meredeksége `2x` lesz.
Az `PO` egyenes egyenletének felírásához alkalmazni fogjuk az egyenes normálvektoros egyenletét:
`frac{-(x-x_0)}{f'(x)}=y-y_0`. Vagyis `frac{x^2-2+r}{x-2+r}= frac{-1}{2x}`. Az `x` és `r` értékek közötti kapcsolatot
a kör egyenletének alkalmazásával is felírhatjuk:
`(x-2+r)^2+(x^2-2+r)^2=r^2`. Az előbbi egyenletből kifejezhetjük az `r`-t, így
`r=frac{2+3x-2x^3}{1+2x}`. Ezt behelyettesítve a kör egyenletébe kapjuk
a `frac{- (8·x^5 - 17·x^4 - 6·x^3 + 8·x^2 + 12·x + 4)}{(2·x + 1)^2}=0` egyenletet.
A tört számlálójában található polinom irreducibilis a racionális számok felett,
így az érintési pont koordinátái és a sugár ötödfokú algebrai számok.
Továbbá az érintési pont abcisszájára érvényes az `1 le x le 2` egyenlőtlenség.
Alkalmazható az egyik tanult közelítő módszer (Megjegyzés: A Newton-módszer `x_0=1,5` kezdő értékkel
és 7 lépéssel jó közelítést és gyors konvergenciát ad.) és így `x approx 1,332840...` és `r approx 0,344555...`.





Módosítva: 2 éve
1