Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sziasztok ! valaki tudna segíteni ezekbe a feladatokba. Elöre is köszönöm

Főoldal » Általános iskola » Matematika
299
1.egy számból rendre kivonjuk a 12 15 és 17 számokat ha a kapott különbségeket összeadjuk éppen az eredeti számot kapjuk meg melyik ez a szám
2.három egymás követő szám összege 96 melyik ez a három szám
3.határozd meg azt a számot amelynek kettő harmadát és öt-hatod át összeadva 72-t kapunk
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Szió Áron!

1. feladat megoldása : (a+b+c)=x, de x=(a+12)=(b+15)=(c+17), emiatt (a-b)=3 és (a-c)=5, azaz b=(a-3) és c=(a-5) tehát az egyenlet a következő lesz → x=a+(a-3)+(a-5)=(3·a-8) , de a+12=3·a-8 lesz, amiből 2·a=20, vagyis a=10.
A b=7 az "a" értéke miatt és c=5 lesz, emiatt x=10+7+5=22, vagyis 22 volt az eredeti szám, melyből az értékeket kivontuk!

2. feladat megoldása : x+(x+1)+(x+2)=96, tehát (3·x+3)=96, 3·x=93, melyből x=31, azaz a 31, 32 és 33 volt a három eredeti szám, melyeket összeadtunk!

3. feladat megoldása : (2x/3)+ (5x/6)=72, felszorozva mindkét oldalt 6·3=18-cal, kapjuk, hogy: (12·x+15·x)=72·18, elvégezve az összeadást és a beszorzást → 27·x= 1296, azaz x= 48, tehát a keresett ismeretlen szám a 48 volt! :)

Remélem tudtam segíteni és érthetőek a levezetések! :)
Üdv.: Ármós Csaba Debrecenből (48 éves, kémiás-matekos)
Módosítva: 2 éve
1